Asuntokaupan kuntotarkastus – opas asunnon ostajalle ja myyjälle

Kuntotarkastus on tärkeä osa onnistunutta asuntokauppaa ja tuo varmuutta kauppoihin.
Kuntotarkastus on tärkeä osa onnistunutta asuntokauppaa ja tuo varmuutta kauppoihin.

Puolueeton kuntotarkastus on sekä asunnon myyjän, että ostajan etu asuntokaupan yhteydessä. Kuntotarkastus soveltuu asunnon myynnin alkuvaiheessa tehtäväksi, onhan erittäin tärkeää tietää mikä on myytävän talon kunto. Kuntotarkastukseen liittyy kuitenkin tärkeitä huomioitavia asioita. Kuka maksaa kuntotarkastuksen? Entä miten valita osaava kuntotarkastaja? Vastaukset kaikkiin näihin löydät alempaa

1. Remonttien määrä paljastaa paljon

Muista, että rakennukset ikääntyvät. Monilla rakennuksen osilla ja teknisillä järjestelmillä on rajallinen käyttöikä. Talot vaativat uudistamista, remontointia ja kunnossapitoa säännöllisesti. Kunnossapitoa on esimerkiksi rännin puhdistus, ilmanvaihtokoneiden suodattimien vaihdot, nuohoukset, puuosien huoltomaalaukset ja niin edelleen. Remontointia, joka tulee normaalin ikääntymisen myötä vastaan on esimerkiksi kylpyhuoneiden uusiminen.

Jos olet ostamassa iäkkäämpää taloa, selvitä alkuvaiheessa, paljonko remontteja on tehty. Tehtyjen remonttien määrä antaa jo karkeaa osviittaa tulevien remonttien määrästä. Neljän kymmenen vuoden ikäisessä talossa pitäisi olla jo pitkä lista tehtyjä toimenpiteitä – jos näin ei ole, korjausvelkaa on kertynyt jo merkittävästi.

2. Ostaja, unohda mielikuvat ja keskity tosiasioihin

Siirrä hetkeksi unelmat syrjään. Ota huomioon sinua kiinnostavan kohteen rakennusvuosi, mieti sitä kuten edellä kerrottiin. Miten talo sijaitsee tontilla, jos kyseessä on iäkkäämpi talo. Onko se töyrään päällä vai montussa savisella maaperällä? Mikä on talon korkeusasema, onko sokkelia riittävästi? Onko talossa riskialttiita rakenneratkaisuja, joita on menneinä vuosikymmeninä tehty? Onko valesokkelia, onko puukoolattuja lattioita, onko tuulettumaton puujulkisivu, onko vino tuulettumaton kattorakenne, milloin käyttövesi- ja viemäriputkisto on rakennettu, minkä ikäinen on lämmön tuottojärjestelmä, onko perustusten alla kapillaarikatko?

Asuntokaupan kuntotarkastajan pitäisi ammattilaisena nähdä nämä kaikki asiat ja ne tulisi huomioida ja käydä läpi kuntotarkastuksen yhteydessä.

3.Kuntotarkastajan valinta – kuinka valita oikea kuntotarkastaja?

Kuka talon tarkastaa? Kuka laatii raportin? Onko se joku yritys vai tekeekö sen yksi henkilö? Kuka tämä henkilö on? Kuinka löydän oikean tarkastajan?

Kuntotarkastajan valinta on kriittinen osa kuntotarkastusta. Tarkastuksia voi tarjota kuka tahansa ja sisältö ja toimintatapa voi olla mitä tahansa.

Kuntotarkastajalla tulisi olla riittävä koulutus, sekä laaja ja monipuolinen kokemus kuntotarkastuksista. Tärkeää on olla sekä käytännön koulutusta alalta, että akateemista koulutusta. Tarvitaan myös riittävän laaja ja monipuolinen työkokemus: tekemällä ja näkemällä oppii huomioimaan asioita, joita kaikki eivät osaa huomioida. Kuntotarkastuksiin on myös asuntokaupan kuntotarkastajan (AKK) FISE-sertifiointi, eli kuntotarkastajan on mahdollista suorittaa AKK FISE -kuntotarkastajan sertifikaatti. Varmista, että henkilöllä joka talon tarkastaa, on se. Insinööritoimisto Caprin kuntotarkastukset tekevällä Tuomo Tofferilla on AKK FISE-pätevyys.

Muista myös, että tarkastuksen suorittaa aina vain yksi ihminen, ei yritys. Oleellista on juuri tuon yhden henkilön osaaminen, kokemus ja luotettavuus. Jos ostat kuntotarkastuksen suurelta yritykseltä, tulisi aina selvittää erikseen, kuka tarkastajista tulee kuntotarkastusta tekemään. Yksityisyrittäjältä ostettaessa tätä ongelmaa ei ole, vaan kuntotarkastukset ja asiakaskokemukset ovat suoraan yhteydessä tähän yhteen henkilöön ja varmuus laadusta on parempi.

4.Kuka maksaa kuntotarkastuksen?

Asuntokauppatilanteissa on tavallisinta, että kuntotarkastus maksetaan puoliksi ostajan ja myyjän kesken, sillä molemmat osapuolet saavat kuntotarkastuksesta tärkeää tietoa asunnon kunnosta. Sen voi maksaa myös ostaja tai myyjä, sillä se on heidän välillä sovittavissa oleva asia. Jos myyjä haluaa teettää kuntotarkastuksen asunnonmyynnin alkuvaiheessa, voi olla, että myyjä maksaa tarkastuksen kokonaan.

5.Varmista, että kaikki osapuolet valmistautuvat kuntotarkastukseen huolellisesti

On tärkeää edesauttaa sellaisen ilmapiirin syntymistä, jossa kuntotarkastusta arvostetaan ja jossa kaikki osapuolet haluavat selvittää talon avoimesti ja kattavasti. Pidä huoli, että kuntotarkastukseen valmistaudutaan huolellisesti. Tarkastaja pääsee kaikkiin tiloihin turvallisesti, mm. vesikatolle, ullakolle, mahdollisen ryömintätilaan, salaojien tarkastuskaivo on auki jos niitä on, suihkua ollaan käyttämättä tietty aika ennen tarkastusta, ei tuuleteta taloa etukäteen jne. Eli noudatetaan valmistautumisohjeita.

6.Ole huolellinen ja valmistaudu henkisesti myös lisätutkimuksiin

Kuntotarkastus suoritetaan lähtökohtaisesti rakenteita rikkomattomin menetelmin. Jos havaitaan ns. riskirakenteita, niihin suositellaan yleensä lisätutkimuksia. Talon ostajana sinun tulee olla kuitenkin valmis teettämään lisätutkimuksia, jos havaitaan riskirakenteita. Ne ovat rakenteita, jotka on todettu olevan tavanomaista useammin vaurioituneita. Niiden vauriot eivät välttämättä näy päälle päin. Riskirakenteita ovat mm. valesokkelit, puukoolatut lattiat, tuulettumattomat puujulkisivut, huonosti tuulettuvat vinot kattorakenteet jne. Teetä siis tarvittaessa rakenteiden avauksia ja materiaalinäytteiden mikrobianalyysejä.

Nämä asiat huomioidessasi selviät asunnon ostosta/myynnistä ja siihen liittyvästä kuntotarkastuksesta kunnialla sekä saat talon todellisen kunnon selville. Osaamista on, että asiat tuodaan esille niin kuin ne ovat.