Kuntotarkastus

Kuntotarkastuksia yli 20 vuoden kokemuksella

Teemme laadukkaita kuntotarkastuksia Uudenmaan alueella yli 20 vuoden ja tuhannen kuntotarkastuksen kokemuksella. Puolueeton kuntotarkastus on sekä asunnon myyjän, että ostajan etu asuntokaupan yhteydessä. Kuntotarkastus soveltuu asunnon myynnin alkuvaiheessa tehtäväksi, onhan erittäin tärkeää tietää mikä on myytävän talon kunto.

Kuntotarkastus asuntokaupan yhteydessä

Asunnon kuntotarkastus on tehtävä laadukkaasti, huolellisesti ja kattavasti. Me panostamme laatuun ja työmme korkeaan ammattitaitoon. Teemme kuntotarkastuksen KH-kortiston mukaan, eli sisältö on mahdollisimman standardisoitu ja korkealuokkainen.

Lue asiakastarina Porvoolaisen omakotitalon kuntotarkastuksesta

Tärkeintä on kuntotarkastajan osaaminen

Insinööritoimisto Capri Oy:n perustaja Tuomo Tofferilla on: 

 • talonrakentajan
 • rakennusinsinöörin
 • diplomi-insinöörin koulutus
 • 20 vuoden kokemus korjausrakentamisesta
 • AKK FISE-pätevyys
 • tuhansien erilaisten tarkastusten kokemus

Tilaa kuntotarkastus helposti

Osaamista on, että asiat tuodaan esille niin kuin ne ovat. Aina on asioita, jotka ovat tiedossa ja on myös niitä, joita ei normaalin kuntotarkastuksen puitteissa pystytä selvittämään. Tällöin on mahdollista tehdä lisätutkimuksia.

Sinulle soveltuvan kuntotarkastuksen voit hankkia meiltä varaamalla ajan varauskalenterista, lähettämällä tarjouspyynnön nettisivujen kautta tai vaikka soittamalla meille. Sovitaan kuntotarkastukselle aika ja sopiva palvelu hintoineen, vaikka puhelimitse.

Usein kysyttyä


Kuntotarkastus on lähtökohtaisesti ja pääosin aistinvarainen tarkastus. Siinä käydään koko talo läpi perusteellisesti.

Kuntotarkastuksessa tarkastetaan muun muassa vesikate, vesikaton varusteet, ullakkotilat, ullakon putkistot, rännit ja syöksyt, sadevesijärjestelmä, julkisivut, ikkunat, ovet, sokkeli, sokkelin vierusta, salaojitus, maanpinnan kallistukset, rakennuksen korkeusasema, kaikki sisätilat, lämmitysjärjestelmä, ilmanvaihto, vesi- ja viemäri, sähköt. Tarvittaessa tehdään lisätutkimuksia.

 1. Kartoitamme tarpeesi sekä kotisi kuntotarkastuksen vaatimukset. Sovimme kirjallisesti hinnan sekä tarkastusajan.
 2. Asiakas pitää pesutilat (märkätilat) yhden vuorokauden kuivina ennen tarkastusta (pintoja ei kastella).
 3. Asiakas varmistaa, että kuntotarkastajalla on pääsy katolle, ullakolle ja että kaikki tilat katseltavissa. Myös mahdolliset salaojien tarkastuskaivot on oltava avattavissa, eli kaikki mitä voidaan havainnoida, on vaivattomasti tarkasteltavissa.
 4. Kuntotarkastuksen aluksi suoritetaan omistajan haastattelu, jossa käydään läpi talon historia sekä omistajan havainnot kohteesta.
 5. Kuntotarkastaja suorittaa tarkastuksen. Kaikki tilat, vesikatto, ullakko, vierustat jne. tarkastetaan.
 6. Suoritetaan mittauksia, mm. kosteusmittaukset.
 7. Tarkastus kestää yleensä 2-4 tuntia.
 8. Tarkastuksen lopuksi pidetään palaveri, jossa kuntotarkastuksen havainnot käydään läpi.
 9. Sovitaan raportin palautusaika.
 10. Asiakas voi käyttää kirjallista raporttia kodin myynnin tukena.

Kuntotarkastus kannattaa teettää kiinteistökauppatilanteissa. Kuntotarkastus voidaan suorittaa ennen kuin kiinteistö laitetaan myyntiin tai sitten kun potentiaalinen ostaja on selvillä.

Kuntotarkastus voidaan teettää myös kiinteistön suunnitelmallista kunnossapitoa varten. Se on järkevää, etenkin jos kyseessä on ennen vuotta 2000 rakennettu talo. 

Lue asuntokaupan kuntotarkastuksen oppaastamme kuntotarkastuksen vinkit asunnon ostajalle ja myyjälle. 

Alalla on monenlaisia kuntotarkastuspalveluiden tarjoajia. Vakiintuneet ja luotettavat toimijat ovat hinnoitelleet tarkastukset yleensä noin 1400-1800€ arvoisiksi. Meidän kuntotarkastuksien hinnat on nähtävillä hinnasto-sivulla.


Asuntokauppatilanteissa on tavallisinta, että kuntotarkastus maksetaan puoliksi ostajan ja myyjän kesken. Sen voi maksaa myös ostaja tai myyjä, sillä maksaja on täysin ostajan ja myyjän sovittavissa.


Kesto riippuu tarkastuksen työläydestä. Yleensä kuntotarkastus kestää kaksi – kolme tuntia paikan päällä.


Ei. Täten tuleekin ottaa tarkastuksen sisältö huomioon. Käyttämällä AKK FISE -sertifioitua toimijaa, kuten meitä, voit olla varma, että sisältö on riittävän kattava.


Kosteusmittaukset
sisältyvät kuntotarkastukseen, eikä sitä tarvitse tilata erikseen. 


Tärkeintä on, että talon kunto on selvillä tarkastuksen jälkeen. Oleellisia eivät ole naarmut tai muut pienet asiat, vaan remonttitarpeet sekä välittömät että tulevat lisätutkimustarpeet. Esimerkiksi talon riskipaikat tulee olla selvillä kuntotarkastuksen jälkeen.


Yleensä suurin osa toimenpidesuosituksista on huoltotoimia ja normaalista ikääntymisestä johtuvaa perusparannus-suosituksia. Yleisimmät lisätutkimustarpeet ovat  puukoolattujen lattioiden, puurakenteisten rossipohjien, valesokkelirakenteiden, tuulettumattoman puujulkisivun ja vinon yläpohjan tutkimuksia.

Lue lisää omakotitalon kuntotarkastuksesta


Jos havaitaan riskirakenteita, suositellaan aina lisätutkimusten tekemistä. Myös muissa tapauksissa voidaan tehdä lisätutkimuksia, jos havaitaan poikkeavuuksia ja tarkastaja katsoo lisätutkimuksen tarpeelliseksi. 


Jos tarkastus tehdään laadukkaasti sertifioidun tarkastajan toimesta, on todennäköistä, että riskipaikat tunnistetaan, tehdään tarpeen mukaiset lisätutkimukset ja saadaan todellinen kunto selville. Usein se edellyttää rakenteiden avaamista ja materiaalinäytteiden laboratorioanalyysiä. 


Rakenneavauksia tehdään tarvittaessa jo kuntotarkastuksen yhteydessä.


Valesokkeli tarkoittaa sitä, että puurunko ulottuu ulkopuolelta näkyvää sokkelia alemmaksi. Usein puurunko ulottuu tällaisissa tapauksissa lattian pinnan alapuolelle. Tällöin on riski, että maaperän kosteus pääsee puurungon alaosiin, jolloin voi aiheutua vaurioita. Tällaisen rakenteen korjaaminen on yleensä työlästä ja kallista.

Kuntotarkastuksissa tulee aina havaita, jos kohteessa on valesokkelirakenne. Siihen suositellaan aina lisätutkimuksia eli perusteellista rakenneavausta (tarvittaessa useampiakin) ja tarvittaessa materiaalinäytteiden laboratoriotutkimuksia.


Homekoiratarkastus on tarpeellinen, jos talossa on riskirakenteita, kuten valesokkeli tai puukoolattu lattia. 

Asiakkaiden kokemuksia kuntotarkastuksesta

”Vanha totuus; tieto lisää tuskaa ja harmaita hiuksia 🙂
Kiitos!! Kun olit todella hienosti selvittänyt asiaa. Perehdyn selvitykseesi vielä tarkemmin. Siinä on sen verran paljon sulateltavaa ja voin rauhassa tutustua vielä.”
Georj S

”Kiitos nopeasta raportista ja hyvästä palvelusta!”
Mari ja Nico

”Kiitos tästä! Vaikuttaa huolelliselta ja ammatti­taitoiselta työltä!”
Taneli H

”Tervehdys Tuomo, kiitos perusteellisesta tarkastuksesta!”
Timo N

”Kiitos Hyvinkään Näädänkadun kuntotarkastusraportista! Olet tehnyt todella tarkkaa ja huolellista työtä! Tämän pohjalta on helppo lähteä tekemään jatkotoimenpiteitä ja korjaamaan asioita taloyhtiössämme. Raportista käy hyvin ilmi asiat, jotka voimme suorittaa itse ja ne, joihin tarvitaan ammattilaisen apua. Hyvää loppukesää!
Asko R, hallituksen pj.

”Kiitos paljon Tuomo! Selkeä ja helposti luettavissa oleva raportti. Nyt pidetään peukkuja että ostajakin ilmestyy oven taakse ☺ Hyvää työviikon jatkoa”
Maria

”Kiitos vielä hyvästä kuntotarkastuksesta.”
Esko H