Viisi asiaa, jotka tulisi tietää kuntotarkastuksesta

Glenn Carstens Peters RLw UC03Gwc Unsplash

1. Kuntotarkastajan valinta

Kuntotarkastajan valinta on kriittinen osa kuntotarkastusta, sillä kuka tahansa voi tarjota kuntotarkastuspalveluita. Kuntotarkastajalla tulisi olla riittävä koulutus, sekä laaja ja monipuolinen kokemus kuntotarkastuksista. Kuntotarkastuksiin on asuntokaupan kuntotarkastajan (AKK) FISE-sertifiointi, eli varmista, että kuntotarkastaja on on suorittanut AKK FISE -kuntotarkastajan sertifikaatin

Muista myös, että tarkastuksen suorittaa aina vain yksi ihminen, ei yritys. Oleellista on juuri tuon yhden henkilön osaaminen, kokemus ja luotettavuus. Jos ostat kuntotarkastuksen suurelta yritykseltä, tulisi aina selvittää erikseen, kuka tarkastajista tulee kuntotarkastusta tekemään. Yksityisyrittäjältä ostettaessa tätä ongelmaa ei ole, vaan kuntotarkastukset ja asiakaskokemukset ovat suoraan yhteydessä tähän yhteen henkilöön ja varmuus laadusta on parempi.

Valitse siis puolueeton asiantuntijayritys ja tarkastaja, jolla on AKK FISE -sertifikaatti. Näin voit olla varma palvelun laadusta.

2. Kuntotarkastuksen toteutus

Tarkastus tehdään lähtökohtaisesti rakenteita rikkomattomin menetelmin ja kokemuksen- sekä aistinvaraisesti. Kuntotarkastuksessa ei siis lähtökohtaisesti esimerkiksi avata seiniä, vaan mittaukset, kuten kosteusmittaukset, tehdään rakenteiden pinnoilta.

Tästä syystä tarkastukseen pitää valmistautua ohjeiden mukaisesti: tarkastajalla tulee olla pääsy kaikkiin kaikkiin tiloihin, eli myös esimerkiksi ullakolle ja vesikatolle. Suihkun käyttökielto on vähintään vuorokauden ennen tarkastusta, lattiakaivot tulee puhdistaa, salaojan tarkastuskaivo olisi hyvä olla auki, jos sellainen on. Taloa ei pitäisi tuulettaa ennen tarkastusta. Talon historia olisi hyvä olla tiedossa tarkastuksen aluksi. Lisäksi on huomioitava, ettei tavaraa ole niin paljoa, että riittävää näkyvyyttä ei saada pintoihin.

3. Kuntotarkastuksen tarkoitus

Puolueeton kuntotarkastus on sekä asunnon myyjän, että ostajan etu asuntokaupan yhteydessä. Kuntotarkastus antaa kattavan kuvan talon kunnosta, riskikohdista ja tulevista remonttitarpeista. Talot ikääntyvät ja vaativat uudistamista, remontointia ja kunnossapitoa säännöllisesti. Kuntotarkastuksen tilaaminen on järkevää ennakointia ja tärkeää huolenpitoa kiinteistöstä.

4. Lisätutkimukset

Kuntotarkastus on ensimmäinen askel talon kunnon selvittämiseen. Joskus se ei riitä, vaan tarvitaan lisätutkimuksia: tällöin kuntotarkastaja katsoo suositeltavaksi tehdä rakenneavauksia ja lisätutkimuksia, jotka tulisi ehdottomasti tutkia. Kokenut ja osaava tarkastaja osaa suositella tarpeellisia lisätutkimuksia tai mahdollisia rakenneavauksia. Näitä voivat olla esimerkiksi rakenteiden avaamiset, materiaalien laboratorioviljelyt tai riskirakenteiden, kuten valesokkeleiden, tutkimiset. 

5. Kuntotarkastuksesta saatava raportti

Kuntotarkastuksesta saatavan raportin laajuus on noin 30-40 sivua yleensä. Tarkastuksen suullinen raportointi tapahtuu jo tarkastuksen yhteydessä. Muista aina kysyä kuntotarkastajan raportin jälkeen, jos jokin asia jää mietityttämään. Insinööritoimisto Capri tekee aina selkeän ja kattavan raportin, sekä selventää mielellään asiakkaalle epäselväksi jääneitä kohtia.