Porvoolaisen omakotitalon kuntotarkastus

“Kaiken kaikkiaan kokemuksiemme perusteella olemme olleet Capri Oy:n palveluihin todella tyytyväisiä ja voimme lämpimästi suositella sitä muillekin asunnonostoaikeissa oleville.”

Kuntotarkastetun omakotitalon uudet omistajat Jori ja Anne

porvoo omakotitalo kuntotarkastus referenssikuva

Lähtötilanne ja tarpeet

Jori ja Anne etsivät noin 200–300-neliöistä omakotitaloa noin puolen tunnin ajomatkan päästä pääkaupunkiseudulta: “Sijainnin toivoimme olevan suhteellisen rauhallinen ja kuitenkin hyvien kulkuyhteyksien päässä. Toivoimme myöskin asuinalueen läheisyydestä löytyvän peruspalvelut ja kaupat.

Tulevan kodin etsiminen ei ollut ihan helppo homma: “Syynättiin läpi rapiat päälle 100 asuntoa, joista noin 30 kohdetta valittiin syvempään tarkasteluun. Yleinen havainto oli, ettei tahtonut hyvällä tahdollakaan löytää kohteista edes asianmukaisia perustietoja, joiden pohjalta olisi turvallista tehdä ostopäätös. Puutteita oli perustietojen lisäksi niin huoltohistoriassa kuin myös tehtyjen korjaustenkin osalta. Saatavilla oleva tieto oli usein mututietoa ja vielä  kiinteistönvälittäjän toisen käden tietoa. Kohteen kunto oli useimmissa tapauksissa arvoitus, jota emme toivoisi ratkaistavaksi enää kaupanteon jälkeen.”

Jori ja Anne huomasivat, että kuntotarkastuksia oli tehty vain harvassa kohteessa ja lisäävät: “Niistäkin kohteista, joissa kuntotarkastus oli tehty, tarkastusraportti herätti enemmän kysymysmerkkejä kuin vastauksia”. Heitä ihmetytti myös se, ettei kuntotarkastuksien tekijöiltä välttämättä löytynyt alaan liittyviä pätevyyksiä. Kuntotarkastukset olivat useissa tapauksissa myös vanhentuneita.

Jori ja Anne kertovat kokemuksestaan talonostajana: “Ostajan asema asuntokaupan yhteydessä on lähtökohdiltaan vähintäänkin haastava. Vaikkakin myyjällä on tiedonantovelvollisuus kauppaan vaikuttavien tietojen suhteen, niin ostajaa sitoo velvollisuus tutustua kaupan kohteeseen. Kaikki saatavilla oleva tieto olisi syytä olla käytettävissä jo ennen tarjouksen tekemistä, jotta vältettäisiin kaupanteon mahdolliset sudenkuopat.” 

He jatkavat: “Näiden esiin tulleiden seikkojen lisäksi halusimme saada mahdollisimman kattavat tiedot kohteesta ja perehtyä mahdollisiin ongelmakohtiin sekä riskirakenteisiin ostopäätöksen tueksi. Halusimme myös varautua tulevaan ja tietää, mitä korjauksia olisi jatkossa odotettavissa. Ostopäätöksen puntarointiin tarvittiin myös työkalut kohteen arvonmääritykseen sekä riskienhallintaan.” Oli siis selvää, että he tilaisivat laadukkaan ja ammattitaitoisen kuntotarkastuksen ostettavaan kiinteistöön.

“Tähän tarkoitukseen halusimme löytää mahdollisimman pätevöityneen ja sertifioidun rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisen. Päätimme kääntyä Capri Oy:n puoleen, ja jo ensimmäisestä asiakaskontaktista lähtien lähtien huomasimme, että Capri Oy:ssä todella välitetään asiakkaasta. Tilasimme asiantuntijapalvelut ja kuntotarkastuksen mainitusta yhtiöstä myöskin nykyiseen omakotitaloomme”, Jori ja Anne kertovat.

Kiinteistö tilasi Caprilta jo vuonna 2015 ensimmäisen kuntotarkastuksen, jonka toimenpiteet toteutettiin määrätietoisesti, ja viimeinenkin on jo viiden vuoden suunnitelmassa. Kesäkuussa 2020 tilattiin Caprilta uusi kuntoarvio ja 10 vuoden PTS. Tavoitteena oli saada kokonaisarvio rakennuksen kunnosta, jonka pohjalta toteutetaan tulevia korjauksia.

Tärkeitä arvoja kuntotarkastajan valinnassa ovat ammattitaito ja koulutus, pitkäaikainen kokemus ja paikallinen toimija. Siksi valinnaksi muodostui jälleen kerran Capri.

Kuntotarkastuksen eteneminen

Kuntotarkastus tehtiin kaikessa järjestyksessä sekä ostajan että myyjän ollessa paikalla. Kuntotarkastuksen aluksi kirjattiin kohteen perustiedot ylös. Näitä ovat mm. omistajien nimet ja yhteystiedot, tilaajaksi kirjaaminen, tarkastuksen syy, talon rakennusvuosi ja pinta-alat.

Tämän jälkeen suoritettiin omistajan haastattelu. Haastattelussa käytiin läpi mm. omistushistoria, suoritetut korjaus- ja remonttityöt, tiedossa olevat vauriot tai epäkohdat, aiemmin tehdyt tarkastukset ja muut tiedot, jotka ovat oleellisia taloa asuttaessa. 

Seuraavaksi suoritettiin tarkastus, jossa talo käytiin tarkasti läpi. Tarkastuskierrokseen kuuluu mm. vesikattojen, ullakoiden, julkisivujen, ikkunoiden ja ovien, sadevesijärjestelmän, salaojituksen, sokkelin vierustojen, kaikkien sisätilojen, lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihdon, putkistojen ja sähköistyksien tarkastukset. Kosteusmittaukset suoritettiin kaikissa vesipisteellisissä tiloissa ja käyttöveden virtaamat ja käyttöveden maksimilämpötila mitattiin.

Tarkastuksen lopuksi käytiin omistajan ja ostajien kanssa tarkastuksen havainnot läpi. Talon kunto käytiin läpi kauttaaltaan. Keskusteltiin havainnoista ja tarvittavien kunnostustoimien suorittamisesta.

Jori ja Anne kertovat kuntotarkastuksen etenemisestä: “Asiat käytiin selkeästi ja perustellusti läpi. Myöskin esille tulleet rakennustekniset seikat selvitettiin tyhjentävästi niin hyvin, ettei läsnäolijoille jäänyt epäselvyyksiä. Rakennuksessa olevat viat ja puutteet kirjattiin ylös ja selvitettiin ongelman laatu ja kuntotarkastajan puolesta käytiin läpi korjausehdotuksia. Kuntotarkastus sujui ripeästi ja päättyi ostajan ja myyjän hyvässä yhteisymmärryksessä.”

Lopuksi sovittiin raportin toimittamisesta. Raportti lähetettiin osapuolten sähköpostiin noin viikon kuluttua tarkastuksesta.

Lopputulos

“Kuntotarkastuksesta saamamme raportti oli erittäin selkeästi jäsennelty ja helposti luettava”, Jori ja Anne kertovat. “Asiat tulivat hyvin ja tiivistetyn perusteellisesti esille, eikä tarvinnut jälkeenpäin tulkita epäselvyyksiä. Raportista tuli esille, että tarkastaja on todellakin perehtynyt kohteeseen eikä vain täyttänyt valmista tulostettavaa ”rasti ruutuun” -periaatteella täytettävää formaattia.”

Myyjäosapuoli oli toimitetun kuntotarkastuksen perusteella korjannut kaikki tarkastajan havaitsemat puutteet, jotka Jori ja Anne kävivät vielä läpi raportissa laaditun listan mukaisesti.

“Tästä edettiinkin sitten jo kaupantekoon”, uudet asukkaat hehkuttavat iloisina.

Miksi tarkastuksella oli merkitystä?

Uudet kiinteistönomistajat kertovat, miksi kuntotarkastus oli heille niin hyödyllinen: “Meille ostajille kuntotarkastus loi varmuutta ja luottamusta onnistuneen asuntokaupan puolesta. Myös kuntotarkastuksen yhteydessä perehtyminen taloon antoi paremmat lähtökohdat asumiselle sekä tulevia huoltoja silmällä pitäen. Näin jälkikäteen ajateltuna ei talon hankintaan kannata lähteä ilman laadukasta kuntotarkastusta. Lopputulokseen olemme erittäin tyytyväisiä.”

Asiakaspalautteita

”Vanha totuus; tieto lisää tuskaa ja harmaita hiuksia :)
Kiitos!! Kun olit todella hienosti selvittänyt asiaa. Perehdyn selvitykseesi vielä tarkemmin. Siinä on sen verran paljon sulateltavaa ja voin rauhassa tutustua vielä.”
Georj S

”Kiitos nopeasta raportista ja hyvästä palvelusta!”
Mari ja Nico

”Kiitos tästä! Vaikuttaa huolelliselta ja ammatti­taitoiselta työltä!”
Taneli H

”Tervehdys Tuomo, kiitos perusteellisesta tarkastuksesta!”
Timo N

”Kiitos Hyvinkään Näädänkadun kuntotarkastusraportista! Olet tehnyt todella tarkkaa ja huolellista työtä! Tämän pohjalta on helppo lähteä tekemään jatkotoimenpiteitä ja korjaamaan asioita taloyhtiössämme. Raportista käy hyvin ilmi asiat, jotka voimme suorittaa itse ja ne, joihin tarvitaan ammattilaisen apua. Hyvää loppukesää!
Asko R, hallituksen pj.

”Kiitos paljon Tuomo! Selkeä ja helposti luettavissa oleva raportti. Nyt pidetään peukkuja että ostajakin ilmestyy oven taakse ☺ Hyvää työviikon jatkoa”
Maria

”Kiitos vielä hyvästä kuntotarkastuksesta.”
Esko H